Joviat Culinary Arts Academy
Wstęp
Joviat to instytucja edukacyjna założona w 1960 roku w Manresie, sercu Katalonii. Centrum regionalne, otwarte na świat, świadome i odpowiedzialne. W 1960 roku Josep Vilaseca Atset zaczął realizować swoje marzenie: otworzyć swoją szkołę, aby kształcić i uczyć ludzi. Założycielskim duchem Joviat było zachęcanie i realizowanie swoich marzeń! Od tego czasu tysiące studentów zbudowało tutaj swoje przyszłe możliwości.
Joviat to szkoła kształcenia zawodowego i kształcenia na poziomie średnim II stopnia, w której uczy się ponad 2000 uczniów na kierunkach opieka zdrowotna, żywność i odżywianie, sport i przyroda. Jest szkołą, która rośnie i rozwija się wraz ze swoim otoczeniem, powiązana z siecią biznesową, społeczną i kulturalną. Joviat Culinary Arts Academy została założona w 1987 roku jako pionierskie centrum studiów hotelarskich i gastronomicznych w środkowej Katalonii, w którym w swojej historii kształciło się ponad 2500 studentów, cieszących się dobrą reputacją i znaczącym wpływem o zasięgu międzynarodowym. Adaptacja do nowych czasów naznaczyła naszą historię; pod wpływem kuchni francuskiej, nowych trendów kulinarnych, kuchni autorskiej i kreatywnej, tradycji i lokalnych specjałów. Wartości: szacunek, zaufanie i miłość do ludzi, zawodu i produktu. DNA: oryginalność i innowacyjność, przywództwo i współpraca.
Nagroda Cat VT za najlepsze innowacyjne praktyki w Katalonii za:
- Innowacja, prognoza i konsolidacja
- Uczestnictwo i włączenie
- Dobre praktyki, tworzenie sieci kontaktów i interakcja przekrojowa pomiędzy dziedzinami zawodowymi
- Szkolenie ciągłe i zawodowe
- Wpływ na region i tkankę produkcyjną
- Pierwsze zaawansowane centrum szkolenia zawodowego powiązane z Uniwersytetem UManresa UVic-UCC
Jordi Vilaseca
Jordi Vilaseca jest nauczycielem i pedagogiem, absolwentem Szkoły Biznesu ESADE z programem Ogólnego Zarządzania i Strategii oraz tytułem magistra pedagogiki systematycznej.
Trener, facylitator i mówca z zakresu edukacji emocjonalnej, motywacji, przywództwa oraz procesów rozwoju osobistego i przedsiębiorczości na poziomie krajowym i międzynarodowym. Promuj także nowe projekty w służbie nowych pokoleń i społeczności na rzecz dobra wspólnego.
Akademik prestiżowej Katalońskiej Akademii Gastronomii i Żywienia, członek Bractwa Mare de Deu de l'Olivera i członek honorowy Cofradia Gastronomica del Agua.
W 2015 roku opublikował książkę „La força d'una escola de Vida. Projekt edukacyjny z perspektywy systemowej”.
Hoteleria Jowiat
Hoteleria Jowiat
Joviat Hoteleria została założona w 1987 roku jako pionierskie centrum studiów hotelarskich i kulinarnych w środkowej Katalonii, w którym w swojej historii uczyło się ponad 2500 studentów, cieszące się dobrą reputacją i znaczącym wpływem o zasięgu międzynarodowym.
Projekt edukacyjny
Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Stale rozwijający się ruch naprzód, reewolucja we wszystkich zmysłach.
Mocne strony projektu: Korzenie, Dobre samopoczucie, Przywództwo, Współpraca, Ekspresja, Wiedza i Społeczność. Wszystko to przybliża nas do poznania tego zawodu i cieszenia się kuchnią oraz obsługą, która jest autentyczna, nowoczesna i lokalna. To gastronomia zadowalająca zmysły, wykazująca się kreatywnością w przekształcaniu projektów i sięganiu po nowe technologie, które otwierają przed nami nowy świat pełen możliwości.
Przygotowujemy się do wyjścia w świat wiedząc KIM JESTEŚMY, z obecnością i oryginalnością, z autentycznością i godnością w gastronomii.
Gdzie jest Jowiat?
Manresa, Katalonia
Manresa, stolica dzielnicy Bages, to miasto o tysiącletniej historii. Handlowe, kulturalne, z uniwersytetem, znaczącą działalnością przemysłową i technologiczną, jest to miasto dynamiczne i transformujące.
Szkoła znajduje się na terenie Globalnego Geoparku Central Catalunya, uznanego przez UNESCO za obiekt o światowym znaczeniu, u podnóża gór Montserrat, 60 km od Barcelony. Dzielnica Bages posiada bogate i rozległe dziedzictwo oparte na ziemi, historii i przyrodzie.
Metodologia
Dzięki ciągłym aktualizacjom kuchnia katalońska przoduje w międzynarodowym awangardowym świecie kulinarnym, zachowując jednocześnie swoje kulturowe i tradycyjne korzenie.