Dyplom ukończenia studiów podyplomowych in
Studia podyplomowe z kreatywnej gastronomii Universidade Europeia

Wstęp
W ostatnich latach turystyka gastronomiczna znacznie się rozwinęła i stała się jednym z najbardziej dynamicznych i kreatywnych segmentów sektora turystycznego. Zarówno destynacje, jak i firmy turystyczne są świadome znaczenia gastronomii dla dywersyfikacji turystyki i stymulowania lokalnego, regionalnego i krajowego rozwoju gospodarczego. Dodatkowo Turystyka Gastronomiczna zawiera w swej istocie wartości etyczne i zrównoważone oparte na terytorium, krajobrazie, morzu, kulturze lokalnej, produktach lokalnych i autentyczności, co łączy je z aktualnymi trendami konsumpcji kultury.
W tych ramach Universidade Europeia promuje czwartą edycję Studiów Podyplomowych Kreatywnej Gastronomii we współpracy z AHRESP – Associação da Hotelaria, Restauração e Similar de Portugal.
Kurs składa się z 17 modułów, w tym 4 kursów mistrzowskich, które zapewnią uczestnikom umiejętności przekrojowe w kontekście współczesnej gastronomii, a mianowicie marketing, planowanie operacyjne i zarządzanie oraz kreatywność gastronomiczną.
Studia Podyplomowe z Kreatywnej Gastronomii to doskonała okazja dla każdego, kto chce rozwijać swoją karierę zawodową, zdobywać lub pogłębiać wiedzę z tego obszaru biznesowego, charakteryzującego się głębokimi zmianami i ciągłymi innowacjami. Szkolenie i aktualizacja wiedzy o zasobach ludzkich w turystyce są podstawowym czynnikiem zapewniającym konkurencyjność firm. Kurs pozwala na rozwój wysokospecjalistycznych umiejętności akademickich i zawodowych, aby stawić czoła wyzwaniom globalnego rynku turystycznego, zapewniając stażystom umiejętności z zakresu zarządzania, innowacji, marketingu i planowania operacyjnego w zakresie gastronomii.
Korzyści
- Doradztwo techniczne w gastronomii;
- Zarządzanie operacyjne w restauracjach i hotelach;
- Firmy konsultingowe i doradcze w zakresie zarządzania w sektorze hotelarskim;
- Rozwój i zarządzanie projektami i wydarzeniami w branży hotelarskiej i restauracyjnej.
Partnerzy
Program we współpracy z AHRESP - portugalskim stowarzyszeniem hotelowym, restauracyjnym i podobnym.
Program
Plan badań
Moduł 1
- Trendy w gastronomii
- Masterclass 1 - Kuchnia portugalska
- Historia żywności Portugalii
- Zintegrowane zarządzanie żywnością i napojami
- Projekt
Moduł 2
- zrównoważony projekt żywności
- Certyfikaty i ustawodawstwo w renowacji
- iMarketing 360
- Masterclass 2 - Kuchnia autorska
- Projekt
Moduł 3
- odżywianie i dietetyka
- Kierownictwa i Zarządzania Ludźmi
- Kuchnie świata
- Klasa mistrzowska 3 — destrukcyjna gastronomia
- Projekt
Moduł 4
- Miksologia
- Masterclass 4 - Sitodruk gastronomiczny
- Przegląd enogastronomiczny
- Normy techniczne i protokołowe
- Projekt
Wynik programu
Cele
Studia podyplomowe z kreatywnej gastronomii Universidade Europeia , we współpracy z AHRESP, mają na celu wyposażenie absolwentów w umiejętności niezbędne do udanej kariery w sektorze gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym, zarówno pod względem strategii, marketingu czy innowacji, jak również jak w kontekście zarządzania operacyjnego.
Idealni studenci
Odbiorcy
- Specjaliści w dziedzinie Restauracji, Hotelarstwa i Turystyki, którzy chcą zdobyć lub zaktualizować umiejętności w zakresie zarządzania i innowacji w sektorze;
- Młodzi absolwenci, którzy chcą pracować w obszarze restauracji, hoteli i turystyki.