Antropologia jedzenia i jedzenia: zrozumienie siebie i innych
The Umbra Institute
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Perugia, Włochy
Języki
Włoski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
Poproś o informacje
Tempo
Poproś o informacje
Czesne
Poproś o informacje
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Oct 2023
Wstęp
Ten kurs będzie dotyczył zagadnień związanych z żywnością z perspektywy antropologicznej. Zbada rolę, jaką odgrywa żywność w kształtowaniu: tożsamości grupowej i osobistej; przynależności etniczne w globalnym świecie; granice religijne poprzez rytuały, tabu i unikanie; oraz rewitalizacja społeczności lokalnych i globalnych. Poprzez czytanie i badania etnograficzne w mieście Perugia, uczniowie będą badać, w jaki sposób tradycje żywnościowe i lokalna żywność są utrzymywane i przekształcane w czasie i przestrzeni oraz w jaki sposób wiedza kulinarna jest wykorzystywana do zaznaczania przynależności kulturowej i różnic. Kurs skoncentruje się na żywności jako dziedzictwie kulturowym poprzez analizę turystyki kulinarnej, żywności w środowisku miejskim, kultury restauracji i ochrony UNESCO przed zagrożeniami żywieniowymi. Ponadto zastosuje perspektywę płciową na ciele i przeanalizuje dynamikę mocy we włoskich rodzinach poprzez spożycie i przygotowanie żywności. Uczniowie będą badać jedzenie jako miejsce przekazu kulturowego, ale także sprzeciwu i oporu. Kurs obejmuje trwający semestr projekt etnograficzny dotyczący restauracji i ulicznych sprzedawców żywności w Umbrii. Dzięki tym ćwiczeniom w badaniach jakościowych uczniowie zaangażują się w oryginalne badania w klasie i poza nią.