Włoski kurs piekarniczy
Italian Culinary Institute for Foreigners - ICIF
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Turin, Włochy
Języki
Język angielski, Włoski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
1 tydzień
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 1500 / per course
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Włoski kurs piekarniczy
1 tydzień zajęć teoretycznych i praktycznych z wyżywieniem i zakwaterowaniem oraz możliwość trenowania jako profesjonalny piekarz
Zostań profesjonalistą włoskiej piekarni!
Kurs włoskiej piekarni
ICIF stworzył Kurs Włoskiej Piekarni we współpracy z profesjonalistą, który przeprowadzi lekcje kursu, szef kuchni, piekarz i cukiernik Davide Damiano, konsultant gastronomiczny w kilku restauracjach wysokiego szczebla, w tym w restauracjach Michelin, w regionie Piemont, deweloper nowe produkty dla nietolerancyjnych osób we współpracy z firmami dedykowanymi temu sektorowi, dzięki degustacji mieszanek mąki dla nietolerancji glutenu z wysoką zawartością roślinnych włókien spożywczych, jak również mieszanin dla innych rodzajów nietolerancji. Posiada długoletnie doświadczenie zawodowe w kraju i za granicą, połączone z solidnym przygotowaniem teoretycznym, które daje lata studiów w dziedzinie chemii żywności, które praktycznie rozwinął poprzez liczne staże w różnych laboratoriach.
Dzięki tej szczegółowej wiedzy na temat chemii żywności staje się czarodziejem w obchodzeniu się z ciastami o różnych kształtach chleba i grissini, tradycyjnym w różnych regionach Włoch, a także aromatyzowanym kreatywnymi aromatami nowoczesnego stylu kuchni włoskiej. Jest najlepszym wykonawcą drożdży i mieszanek mącznych. Tematyka kursu obejmuje odmiany chleba regionalnego od północy do południowych Włoch, odmiany tradycyjnych i aromatyzowanych paluszków chlebowych, odmiany włoskich focaccias i innych produktów piekarniczych oraz specjalny chleb dla włoskich restauracji w nowoczesnym stylu, z teoretycznymi pojęciami niezbędnymi do uzyskania praktyczności w obchodzenie się z ciastami i drożdżami.
Kurs jest w języku włoskim, a nauczyciel jest obsługiwany przez tłumacza w języku angielskim .
Maksymalna frekwencja: 20.
Trwanie
Kurs trwa łącznie 1 tydzień, dokładnie 5 dni zajęć teoretyczno-praktycznych w Instytucie. Kurs nie obejmuje szkolenia praktycznego w obiektach zewnętrznych.
Certyfikat
Certyfikat uczestnictwa Instytutu na zakończenie kursu.
Ci, którzy mogą się zarejestrować
- Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
- Włoscy i zagraniczni smakosze amatorzy i entuzjaści
Tematy lekcji
poniedziałek
Teoretyczna lekcja wprowadzająca:
- Mąka
- Metody wyrabiania
- Surowce, właściwości chemiczne i organoleptyczne
- Wschodzący
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów pieczywa :
- Włoski wspólny chleb
- Pełnoziarniste kęsy chlebowe
- Chleb tradycyjny (chleb foremny)
- Chleb kasetowy z włóknem i żyto
wtorek
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów regionalnego chleba z północy Włoch :
- Chleb w kształcie róży (Rosetta - region Lombardia)
- Chleb o kształcie żółwia (Tartaruga - Lombardia i Północne Włochy)
- Chleb Biova lub Biovetta (Piemont i Północne Włochy)
- Chleb Ciabatta (Wenecja Euganejska, Lombardia i Piemont)
- Piemoncki chleb Miccone
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów regionalnego chleba z centrum Włoch :
- Piadina (region Emilia Romagna)
- Tigella (region Emilia Romagna)
- Chleb Toskański
- Chleb Mantovana (region Lombardia)
środa
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów regionalnego chleba z południa Włoch i wysp:
- Chleb z Altamury (region Apulia)
- Chleb sycylijski (lub Mafalda)
- Chleb Carasau (wyspa Sardynia)
- Ciriola (region Lacjum)
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów tradycyjnych i specjalnych paluszków chlebowych (grissini) i innych produktów piekarniczych :
- Grissini ręcznie rozciągany (region Piemont)
- Rubatà grissini (region Piemont)
- Grissini z oliwkami
- Grissini z mąką kukurydzianą
- Tarallucci z pieprzem (region Kampania)
- Friselle z Apulii
czwartek
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów chleba specjalnego dla restauracji:
- Kęsy chlebowe z oliwkami Taggiasca i ciasteczkami Amaretti
- Orkiszowe i otrębowe bochenki chleba z kakao i miodem
- Kęs chlebowy z orzechami i buraczkami
- Koper włoski Spaccatella chleb
- Chleb z oregano i suszonymi pomidorami
- Półsłodki chleb z cynamonem i cytryną
- Mały chleb z serem ricotta i szafranem z gorącym ugniataniem
piątek
Praktyczne wykonanie różnych rodzajów włoskich ognisk :
- Uwodniony focaccia
- Focaccia z wiosłem
- Focaccia z całych pszenicy
- Focaccia z Apulii
Egzamin końcowy i prezentacja certyfikatów uczestnictwa.
Opłata
Kompletny kurs: 1.500 €
W cenie kursu:
- Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF na 1 tydzień w małych apartamentach (2-pokojowe mieszkania z pojedynczymi, bliźniakami lub pokojami trzyosobowymi i jedną łazienką)
- Kolacja powitalna po przybyciu w niedzielę do restauracji treningowej ICIF „La Barbera” na Zamku Costigliole d'Asti
- Śniadanie od poniedziałku do piątku
- Posiłki (obiad i kolacja) w stołówce szkolnej od poniedziałku do piątku
- Kompletny mundur kucharski: kurtka, spodnie, fartuch i papierowy kapelusz
- Wsparcie dla procedury ubiegania się o wizę studencką (w razie potrzeby)
Dodatkowe usługi
- Transfer grupowy z lotniska Milano Malpensa do Costigliole d'Asti, cena: 50 €
- Kup i aktywuj nową kartę SIM
- Wsparcie i organizacja wycieczek Food and Wine
- Wsparcie i organizacja transferu na imprezy i targi branży spożywczej
O szkole
pytania
Podobne kursy
Certificate III in Baking
- Darwin, Australia
Associate of Applied Science w dziedzinie piekarnictwa i cukiernictwa
- Lynnwood, Stany Zjednoczone
Dyplom z francuskiego i włoskiego cukiernictwa
- Parma, Włochy
- Colorno, Włochy