Wiodące na świecie centrum szkoleniowe w zakresie kuchni włoskiej
ALMA - The International School of Italian Cuisine gości we wspaniałym Pałacu Książęcym Colorno, położonym w pięknym ogrodzie w stylu włoskim. Szkoła znajduje się 10 km od Parmy, serca włoskiej Doliny Żywności, nagrodzonej przez UNESCO jako Kreatywne Miasto Gastronomii, gdzie znajduje się również EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Ta wyjątkowa historyczna lokalizacja jest wyposażona w najnowocześniejsze zaplecze dydaktyczne i kuchenne. Obejmuje ponad 7.000 MQ z salą konferencyjną i salą agory z kuchniami, 7 salami szkoleniowymi, 4 salami demonstracyjnymi, 2 pracowniami cukierniczymi, 1 salą sommelierską w pełni wyposażoną w system A/V, XVII-wieczną winiarnią, 1 salą sensoryczną laboratorium analityczne, 1 kuchnia badawczo-rozwojowa, 1 biblioteka z 13.000 książek kulinarnych, gazet i kolekcji DVD, centralna kuchnia, 1 restauracja na 180 miejsc i 1 restauracja Fine Dining na 40 osób.
Od 2004 roku ALMA kształci w tej lokalizacji szefów kuchni, cukierników, sommelierów i managerów F&B z całego świata, prowadząc programy szkoleniowe na najwyższym poziomie przez najbardziej utytułowanych nauczycieli.
Dziekanem ALMA był Maestro Gualtiero Marchesi, najbardziej autorytatywny włoski szef kuchni i nauczyciel gotowania na całym świecie. Ponadto szkoła współpracuje z ponad 700 spośród najbardziej renomowanych włoskich restauracji w zakresie praktyk dla studentów ALMA, również opierając się na wysoko wykwalifikowanej kadrze dydaktycznej.
Jednym z powodów tego sukcesu jest wysoki wskaźnik zatrudnienia Absolwentów ALMA. Ze statystyk 90% z nich znajduje pracę w ciągu 6 miesięcy po uzyskaniu dyplomu, a ALMA pomaga im w uzyskaniu zatrudnienia dzięki ALMAlink, dedykowanemu portalowi ALMAlink umożliwiającemu restauracjom, hotelom i firmom z branży gastronomicznej kontakt z absolwentami ALMA.
Oferta nauczania ALMA
Język: włoski
- Zaawansowany kurs kuchni włoskiej
- Zaawansowany kurs cukierniczy
- Zaawansowany kurs pieczenia
- Kurs technik kulinarnych
- Kurs Techniki Cukierniczej
- Zastępca Kierownika Restauracji i Baru
- Mistrz Sommelier ALMA-AIS
- Kurs F&B Manager
Język angielski
- Długi program: Międzynarodowy program kuchni włoskiej
- Program długi: Międzynarodowy Program Nowoczesnego Cukiernictwa
- Krótki program: smak Włoch
- Wspólne programy ze szkołami partnerskimi
Międzynarodowa Sieć ALMA
ALMA ma silne międzynarodowe powołanie i to jest powód, dla którego rozwinęła silną sieć najlepszych Szkół Kulinarnych na całym świecie. ALMA we współpracy ze szkołami partnerskimi organizuje specjalne kursy kuchni włoskiej i szkoli zagranicznych szefów kuchni, aby stali się ambasadorami włoskiej kuchni i włoskich produktów w swoim kraju.
Afryka
- Prue Leith Chef Academy – Centurion, Pretoria (Republika Południowej Afryki)
Ameryka
- Mausi Sebes - Buenos Aires (Argentyna)
- Senac - Centro Universitário - São Paulo (Brazylia)
- Senac - Departamento Nacional – Rio de Janeiro (Brazylia)
- George Brown College Chef School – Toronto (Kanada)
- ITHQ – Institut de Tourisme et d'Hôtellerie du Quebec – Montréal (Kanada)
- Cessa Universidad - Meksyk (Meksyk)
Azja
- VTC – Rada ds. Szkolenia Zawodowego – Hong Kong (Chiny)
- Turystyka College of Zhejiang - Hangzhou (Chiny)
- Instytut AIMS – Bangalore (Indie)
- KDU University College - Kuala Lumpur (Malezja)
- Il Cuoco – Włoski Instytut Kulinarny – Seul (Korea Południowa)
- Uniwersytet Hungkuang, Taichung (Tajwan)
- Ecole d'Art Culinaire de Miyagi – Sendai (Japonia)
Europa
- KULIN doo – Sisak (Chorwacja)
- Galileo Global Education Germany GmbH – Monachium (Niemcy)
- MSA – Culinary Arts Academy – Stambuł (Turcja)
- ALMA, Międzynarodowa Szkoła Kuchni Włoskiej - Parma (Włochy)
- BIC Vocationale Ljubljana College – Lublana (Słowenia)
- Westminster Kingsway College – Londyn (Wielka Brytania)
Partnerzy ALMA
Jednymi z głównych partnerów szkoły są Izba Handlowa w Parmie, większościowy udziałowiec, wraz z Provincia di Parma, która założyła siedzibę z zamkiem Colorno. Inni partnerzy to: Unione Industriali i Ascom Parma, Cariparma Crédit Agricole, FIPE, kilka konsorcjów ds. ochrony typowej żywności i win (Parmigiano-Reggiano, Lambrusco di Modena, Olio Toscano, Prosciutto di Parma, Vini Reggiani, DOC Colli Piacentini, Vini Colli di Parma, Produttori di Aceto Balsamico, Vini Colli Bolognesi), APACOOP, ASSICA, Confcooperative Emilia-Romagna, Istituto Nazionale Espresso Italiano, Federalimentare, Assolatte i Federdoc.
ALMA podpisała również umowy protokołowe z włoskim Ministerstwem Edukacji, Szkolnictwa Wyższego i Badań Naukowych (MIUR) oraz z Włoskim Narodowym Instytutem Handlu Zagranicznego (ICE). Zawarto również umowy i współpracę z SDA Bocconi w Mediolanie i Uniwersytetem w Parmie. ALMA jest akredytowana przez system edukacyjny regionu Emilia-Romania i posiada certyfikat ISO 9001-2008.
W 2011 roku podpisała umowę o współpracy z EXPO 2015 na cykl działań edukacyjno-promocyjnych podczas EXPO pod hasłem „Wyżywienie Planety – Energia dla życia”, które obejmą również jej międzynarodową sieć.
Certyfikaty i nagrody
Prestiżowa kwalifikacja dla świata pracy.
ALMA potwierdza swój autorytet i wiarygodność jako ośrodek szkolnictwa wyższego w sektorze hotelarsko-gastronomicznym poprzez zdobyte nagrody i certyfikaty uzyskane za kursy:
- Memorandum o porozumieniu z Ministero della Pubblica Istruzione Università e Ricerca (MIUR – Ministerstwo Edukacji): Szkoła ALMA jest międzynarodowym punktem odniesienia jako Centrum Szkolnictwa Wyższego szkolące specjalistów włoskiej kuchni;
- ALMA jest certyfikowana przez Emilia-Romania pod kodem 5290 dla programów szkoleniowych
- ALMA współpracuje z Istituto italiano per Il commercio Estero (ICE) (Włoska Izba Handlowa ds. Handlu Zagranicznego) w celu promowania włoskiego dziedzictwa żywnościowego i rolniczego na całym świecie;
- ALMA współpracuje z Uniwersytetem w Parmie w celu promocji regionu;
- Memorandum of Understanding z EXPO 2015 „Wyżywienie planety – Energia dla życia”: uznana za „Ambasador EXPO”, ALMA prowadziła program edukacyjny EXPO 2015 mający na celu podniesienie świadomości wśród uczniów i nauczycieli na te tematy, treści i realizację Expo;
- ALMA posiada certyfikat UNI EN ISO 9001:2015 wydany przez SGS Italia spa w zakresie projektowania i przeprowadzania szkoleń dla operatorów gastronomicznych i hotelarskich. Projektowanie i zarządzanie programami integracyjnymi, zjazdami dla firm i organizacji komercyjnych oraz wydarzeniami kulturalnymi i enogastronomicznymi.
- ALMA uczestniczy w komitetach sterujących Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie i Miasta Gastronomii Parma.
- ALMA otrzymała prestiżową Nagrodę Turystyki w kategorii Kuchnia Włoska w 2016 roku, przyznawaną przez Włoską Izbę Handlową w Chinach; Nagrodę w naszym imieniu odebrał Szef Kuchni Carlo Cracco
- ALMA otrzymała wyróżnienie CRIBIS Prime Company jako Firma o Najwyższej Wiarygodności Handlowej