Keystone logo
ALMA - The School of Italian Culinary Arts

ALMA - The School of Italian Culinary Arts

ALMA - The School of Italian Culinary Arts

Wstęp

Wiodące na świecie Centrum Szkolenia Kuchni Włoskiej

ALMA – Międzynarodowa Szkoła Kuchni Włoskiej mieści się we wspaniałym Pałacu Książęcym w Kolorno, położonym w pięknym ogrodzie w stylu włoskim. Szkoła położona jest 10 km od Parmy, serca Włoskiej Doliny Żywności i nagrodzona przez UNESCO tytułem Kreatywnego Miasta Gastronomii, gdzie mieści się także EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
To wyjątkowe historyczne miejsce jest wyposażone w najnowocześniejsze zaplecze dydaktyczne i kuchenne. Obejmuje ponad 7.000 MQ z salą konferencyjną i salą agora z kuchnią, 7 salami szkoleniowymi, 4 salami demonstracyjnymi, 2 cukierniami i 1 salą sommelierską w pełni wyposażoną w system A/V, XVII-wieczną piwnicą z winami, 1 salą sensoryczną laboratorium analityczne, 1 kuchnia badawczo-rozwojowa, 1 biblioteka z 13 000 książek kulinarnych, gazet i kolekcji DVD, centralna kuchnia, 1 restauracja na 180 gości i 1 restauracja Fine Dining na 40 gości.
Od 2004 roku ALMA kształci w tej lokalizacji szefów kuchni, cukierników, sommelierów i menadżerów F&B z całego świata, realizując programy szkoleniowe na najwyższym poziomie przez najczęściej nagradzanych nauczycieli.
Dziekanem ALMA był Maestro Gualtiero Marchesi, najbardziej autorytatywny włoski szef kuchni i nauczyciel gotowania na całym świecie. Ponadto szkoła współpracuje z ponad 700 najbardziej renomowanymi włoskimi restauracjami, realizując staże dla studentów ALMA, korzystając także z wysoko wykwalifikowanej kadry dydaktycznej.

Jednym z powodów tego sukcesu jest wysoki wskaźnik zatrudnienia absolwentów ALMA. Ze statystyk 90% z nich znajduje pracę w ciągu 6 miesięcy od uzyskania dyplomu, a ALMA pomaga im w znalezieniu zatrudnienia dzięki ALMAlink, dedykowanemu portalowi ALMAlink umożliwiającemu restauracjom, hotelom i firmom z branży gastronomicznej kontakt z absolwentami ALMA.

Oferta dydaktyczna ALMA

Język: włoski

  • Zaawansowany kurs kuchni włoskiej
  • Zaawansowany kurs ciasta
  • Zaawansowany kurs pieczenia
  • Kurs technik kulinarnych
  • Kurs technik cukierniczych
  • Asystent kierownika restauracji i baru
  • Mistrz Sommelier ALMA-AIS
  • Kurs F&B Manager

Język angielski

  • Długi program: Międzynarodowy program kuchni włoskiej
  • Program Długi: Międzynarodowy Program Współczesnego Cukiernictwa
  • Krótki program: Smak Włoch
  • Wspólne programy ze szkołami partnerskimi

Międzynarodowa Sieć ALMA

ALMA ma silne międzynarodowe powołanie i dlatego stworzyła silną sieć najlepszych Szkół Kulinarnych na całym świecie. We współpracy ze szkołami partnerskimi ALMA organizuje specjalne kursy gotowania we Włoszech i szkoli zagranicznych szefów kuchni, aby stali się ambasadorami kuchni włoskiej i produktów włoskich w swoim kraju.

Afryka

  • Prue Leith Chef Academy – Centurion, Pretoria (RPA)

Ameryka

  • Mausi Sebes - Buenos Aires (Argentyna)
  • Senac – Centro Universitário – São Paulo (Brazylia)
  • Senac - Departamento Nacional – Rio de Janeiro (Brazylia)
  • Szkoła szefów kuchni George Brown College – Toronto (Kanada)
  • ITHQ - Institut de Tourisme et d'Hôtellerie du Quebec – Montreal (Kanada)
  • Cessa Universidad - Meksyk (Meksyk)

Azja

  • VTC – Rada Kształcenia Zawodowego – Hongkong (Chiny)
  • Wyższa Szkoła Turystyki w Zhejiang - Hangzhou (Chiny)
  • Instytut AIMS – Bangalore (Indie)
  • KDU University College – Kuala Lumpur (Malezja)
  • Il Cuoco – Włoski Instytut Kulinarny – Seul (Korea Południowa)
  • Uniwersytet Hungkuang, Taichung (Tajwan)
  • Ecole d'Art Culinaire de Miyagi – Sendai (Japonia)

Europa

  • KULIN doo – Sisak (Chorwacja)
  • Galileo Global Education Germany GmbH – Monachium (Niemcy)
  • MSA – Culinary Arts Academy – Stambuł (Turcja)
  • ALMA, Międzynarodowa Szkoła Kuchni Włoskiej - Parma (Włochy)
  • BIC Vocanale Ljubljana College – Lublana (Słowenia)
  • Westminster Kingsway College – Londyn (Wielka Brytania)

ALMA Partnerzy

Niektórzy z głównych partnerów szkoły to Izba Handlowa w Parmie, udziałowiec większościowy, oraz Provincia di Parma, która połączyła szkołę z zamkiem Colorno. Pozostali partnerzy to: Unione Industriali i Ascom Parma, Cariparma Crédit Agricole, FIPE, kilka Konsorcjów Ochrony Typowej Żywności i Wina (Parmigiano-Reggiano, Lambrusco di Modena, Olio Toscano, Prosciutto di Parma, Vini Reggiani, Salumi Tipici Piacentini, Vini DOC Colli Piacentini, Vini Colli di Parma, Produttori di Aceto Balsamico, Vini Colli Bolognesi), APACOOP, ASSICA, Confcooperative Emilia-Romagna, Istituto Nazionale Espresso Italiano, Federalimentare, Assolatte i Federdoc.

ALMA podpisała również umowy protokolarne z włoskim Ministerstwem Edukacji, Uniwersytetu i Badań Naukowych (MIUR) oraz z Włoskim Narodowym Instytutem Handlu Zagranicznego (ICE). Zawarł również umowy i współpracę z SDA Bocconi w Mediolanie i na Uniwersytecie w Parmie. ALMA jest akredytowana przez system edukacji regionu Emilia Romagna i posiada certyfikat ISO 9001-2008.

W 2011 roku podpisała z EXPO 2015 umowę o współpracy na szereg działań edukacyjno-promocyjnych podczas EXPO w ramach tematu „Wyżywić planetę – energia dla życia”, które obejmie również jej międzynarodową sieć.

Certyfikaty i nagrody

Prestiżowa kwalifikacja dla świata pracy.

ALMA potwierdza swój autorytet i wiarygodność jako centrum szkolnictwa wyższego w branży hotelarsko-gastronomicznej poprzez zdobyte nagrody i certyfikaty uzyskane w ramach swoich kursów:

  • Protokół ustaleń z Ministero della Pubblica Istruzione Università e Ricerca (MIUR – Ministerstwo Edukacji): Szkoła ALMA jest międzynarodowym punktem odniesienia jako Centrum Szkolnictwa Wyższego kształcące specjalistów w dziedzinie kuchni włoskiej;
  • ALMA posiada certyfikat Emilia Romagna pod kodem 5290 dla programów szkoleniowych
  • ALMA współpracuje z Istituto italiano per Il commercio Estero (ICE) (Włoską Izbą Handlową ds. Handlu Zagranicznego) w celu promowania włoskiego dziedzictwa żywnościowego i rolnego na całym świecie;
  • ALMA współpracuje z Uniwersytetem w Parmie w celu promocji regionu;
  • Protokół ustaleń z EXPO 2015 „Wyżywienie planety – Energia dla życia”: ALMA, uznana za „Ambasador EXPO”, prowadziła program edukacyjny EXPO 2015 w celu podniesienia świadomości uczniów i nauczycieli na temat tych tematów, treści i realizacji Expo;
  • ALMA posiada certyfikat UNI EN ISO 9001:2015 wydany przez SGS Italia spa w zakresie projektowania i przeprowadzania kursów szkoleniowych dla operatora branży restauracyjnej i hotelarskiej. Projektowanie i zarządzanie programami teambuildingowymi, zjazdami dla firm i organizacji komercyjnych, wydarzeniami kulturalnymi i enogastronomicznymi.

187022_LOGO-ISO-CERTIFICAZIONE.png
  • ALMA uczestniczy w komitetach sterujących Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie i Miasta Gastronomii Parma.
  • ALMA otrzymała w 2016 roku prestiżową Nagrodę Turystyczną w kategorii Kuchnia Włoska, przyznaną przez Włoską Izbę Handlową w Chinach; nagrodę w naszym imieniu odebrał Szef Kuchni Carlo Cracco
  • ALMA otrzymała wyróżnienie CRIBIS Prime Company jako Firma o Maksymalnej Wiarygodności Handlowej

187024_CRIBIS_Prime_Company-450x159.jpg

Lokalizacje

  • Parma

    ALMA - La Scuola Internazionale di Cucina Italiana Piazza Garibaldi, 26 Colorno, 43052, Parma

  • Colorno

    Reggia di Colorno, Piazza Garibaldi 26, 43052, Colorno

pytania