Szkoła letnia Jedzenie i innowacje w transformacji obszarów wiejskich: przypadek Toskanii
University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Sillico, Włochy
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
1 Miesiąc
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 1000 *
Termin składania wniosków
30 Apr 2024
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
29 Jun 2024
* +700 euro za zakwaterowanie
Wstęp
Transformacja na obszarach wiejskich stała się ostatnio gorącym problemem zarówno w krajach europejskich, jak i pozaeuropejskich. Obszary wiejskie są zaangażowane w dynamikę rozwoju, której trwałość nie jest oczywista.
Można zidentyfikować cztery główne czynniki wpływające na trwałość transformacji obszarów wiejskich:
- Zdolność obszarów wiejskich do przygotowania i prowadzenia działalności gospodarczej, która jest ekonomicznie opłacalna, a jednocześnie jest odpowiednia i zdolna do waloryzacji warunków społeczno-kulturowych i demograficznych danego kontekstu;
- Zdolność obszarów wiejskich do prowadzenia szeregu zróżnicowanych działań ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonej turystyki wiejskiej;
- Zdolność obszarów wiejskich do ochrony, waloryzacji i wzmacniania zasobów naturalnych oferowanych przez środowisko lokalne;
- Zdolność obszarów wiejskich do włączenia do programu politycznego instytucji lokalnych, krajowych i regionalnych.
Europejskie obszary wiejskie są zamieszkane przez małe gospodarstwa. Przyczyniają się do produkcji żywności, która jest później konsumowana samodzielnie lub nabywana przez konsumentów zarówno na obszarach wiejskich, jak i (pod)miejskich. Ze względu na sam fakt, że działają na obszarach wiejskich, małe gospodarstwa są częścią dynamiki obszarów wiejskich (np. gospodarczej, społecznej, środowiskowej), która wpływa na transformację obszarów wiejskich. Innymi słowy, w Europie transformacja obszarów wiejskich wiąże się z kwestiami związanymi z rolnictwem oraz produkcją i konsumpcją żywności, a wiele obszarów wiejskich i działających tam przedsiębiorstw przyczynia się do dostarczania i pozyskiwania żywności.
Letnia Szkoła Żywność i innowacje w transformacji obszarów wiejskich bada, w jaki sposób małe gospodarstwa wpływają na zrównoważoną transformację obszarów wiejskich, jednocześnie przyczyniając się do zaopatrzenia w żywność. W szczególności program oprowadza studentów wraz z badaniem czterech tematów. Tematy te mieszczą się w czterech wyżej wymienionych czynnikach wpływających na zrównoważenie transformacji obszarów wiejskich i nadal skupiają się na drobnym rolnictwie. Tematy można zsyntetyzować w następujący sposób:
- Małe gospodarstwa, opłacalność ekonomiczna i przydatność społeczno-kulturowa. Temat ten dotyczy organizacji i pracy małych gospodarstw. Koncentruje się na ich wymiarach w odniesieniu do produkcji, generowania i konsumpcji dochodów, zatrudnienia i integracji rynkowej. Ponadto temat dotyczy zdolności małych gospodarstw do zapewniania możliwości zatrudnienia i żywności adekwatnej do lokalnych oczekiwań i potrzeb (np. miejsca pracy i produkty, na które istnieje zapotrzebowanie; praktyki dostarczania i pozyskiwania żywności, zgodnie z tradycjami żywieniowymi )
- Małe gospodarstwa, turystyka zrównoważona i waloryzacja terytorialna. Temat ten bada, w jaki sposób małe gospodarstwa przyczyniają się do tworzenia możliwości dla zrównoważonego, empirycznego i wielosezonowego sektora turystyki wysokiej jakości. Temat ten obejmuje analizę systemów zaopatrzenia turystyki wiejskiej ze szczególnym uwzględnieniem produkcji lokalnej i łańcuchów dostaw produktów rolno-spożywczych oraz innych tradycyjnych produktów lokalnych; wielofunkcyjność i dywersyfikacja rolnictwa, agroturystyka, rolnictwo społeczne, analiza krótkich łańcuchów dostaw
- Małe gospodarstwa a środowisko. Rośnie świadomość, że rolnictwo może przyczynić się do świadczenia usług ekosystemowych, definiowanych jako wielorakie korzyści zapewniane ludzkości przez ekosystemy (tj. podtrzymywanie życia, takie jak cykl składników odżywczych, tworzenie gleby i produkcja pierwotna, zaopatrzenie, takie jak produkcja żywności, woda pitna, materiały lub paliwo, regulacje, takie jak klimat, oczyszczanie wody, kontrola zapylania i porażenia, wartości kulturowe, w tym estetyczne, duchowe, edukacyjne i rekreacyjne). Temat ten koncentruje się na relacjach między rolnictwem a środowiskiem, aw szczególności na sposobie, w jaki małe gospodarstwa przyczyniają się do wykorzystania i reprodukcji zasobów genetycznych, usług agroekosystemowych i czynników abiotycznych.
- Małe gospodarstwa i agenda polityczna. Uznaje się, że małe (mniejsze) gospodarstwa stanowią istotną część całkowitego zatrudnienia w rolnictwie i odgrywają ważną rolę w wielu gospodarkach wiejskich, zwłaszcza w bardziej niestabilnych i mniej uprzywilejowanych regionach. Temat ten koncentruje się na nieodłącznych wartościach związanych z małymi gospodarstwami rolnymi i ich instrumentalnych zaletach dla innych celów polityki oraz na tym, w jaki sposób polityka wspiera bezpośrednio (np. subsydia) lub pośrednio (np. poprzez uwzględnienie drobnego rolnictwa w ramach szerszych strategii politycznych) małe gospodarstwa.
Te cztery tematy zostaną opracowane i omówione w ramach Programu na podstawie refleksji nad specyfiką drobnego rolnictwa (definicje, charakter, powiązania z ich systemem żywnościowym, kontekstem społeczno-ekonomicznym i ekologicznym). Refleksje skupią się na roli, jaką małe gospodarstwa mogą odegrać w przejściu Pathways na bardziej zrównoważone konfiguracje wiejskie i rolnicze, ze zwróceniem uwagi na określone elementy tych procesów, takie jak cyfryzacja rolnictwa oraz charakterystyka, ochrona i waloryzacja bioróżnorodność.
Cel
Kurs ma na celu podniesienie świadomości i kompetencji w zakresie kwestii żywnościowych i transformacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich oraz przygotowanie studentów do zaprojektowania przyszłej zrównoważonej transformacji Pathways zdolnej do zaspokojenia średnio- i długoterminowych wymagań społecznych i konsumenckich. Kurs zapewniłby studentom zajmującym się rolnictwem i naukami wiejskimi wciągające doświadczenie na terytorium Toskanii.
Intensywność programu | ECTS |
Pełny etat | 10 |
Okres | Termin składania wniosków |
2 - 29 lipca 2022 | 15 maja 2022 |
Galeria
Rekrutacja
Idealni studenci
Studenci z UE i spoza UE (studia uniwersyteckie lub licencjackie, magisterskie) oraz doktoranci. studenci.
Opłata za program
Stypendia i Finansowanie
Fundusze
Aby uzyskać więcej informacji, napisz do koordynatora.