Read the Official Description

Kurs przeznaczony jest dla tych, którzy chcą zostać profesjonalistami kuchni włoskiej na świecie.

Aby stać się profesjonalistą kuchni włoskiej, należy nauczyć się stosować podstawowe techniki gotowania i rozpoznawać jakość autentycznych włoskich surowców i produktów. Ale oznacza to również internalizację "włoskiej drogi" jako stylu życia, kultury wyrażanej poprzez dania.

Studenci kursu zawodowego w kuchni włoskiej

Nauczą się wszystkiego o najbardziej znanych włoskich tradycjach kulinarnych, jednocześnie poszerzając swoją wiedzę na temat badań żywności, technologii i metod przetwarzania.

Kurs odbędzie się w Akademii DIEFFE w VERONA (Włochy).

Trwanie

3 tygodnie (112 godzin) zajęć teoretycznych i praktycznych - w języku angielskim - w Akademii DIEFFE w VERONIE.

Kurs podzielony jest na trzy różne rodzaje aktywności:

Lekcje oparte na klasach dotyczące aspektów teoretycznych.

Lekcje laboratoryjne (64 godziny) dotyczące technik gotowania, włoskich receptur, przygotowywania makaronów i pizzy.

Wycieczki edukacyjne, aby odkryć "drogę włoską", zwiedzając jedne z najbardziej znanych miast i jedne z najważniejszych producentów surowców i typowych włoskich produktów.

Tematy kursów

Włoska kultura kulinarna | 16 godzin - Badanie historii kuchni włoskiej, odkrycie kultury kulinarnej i tradycji różnych regionów, które sprawiają, że kraj jest znany na całym świecie.

Bezpieczeństwo żywności i system HACCP 4 godziny - kompletna lekcja na temat prawidłowego obchodzenia się, przechowywania i przygotowywania żywności w celu zapobiegania infekcjom i utrzymywania wystarczającej ilości składników odżywczych, aby stworzyć zdrowe danie. Wprowadzenie do mikrobiologii stosowanej do żywności, zasad higieny - higieny pracy i higieny osobistej - zgodnie z metodą HACCP, prawidłowego doboru materiałów i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Typowe włoskie produkty i surowce 12 godzin - Wiedza, smak i analiza sensoryczna typowych włoskich produktów, składników i surowców.

  • Przyprawy, zioła i przyprawy
  • Oliwa z oliwek i typowe sosy
  • Mleko i pochodne mleka
  • Rodzaje i zastosowania mąki
  • Ser (koncentrując się na regionalnych specjałach)
  • Mięso peklowane z wieprzowiny, gęsi lub bydła
  • Odmiany jajek
  • Makaron świeży, suszony i nadziewany
  • Ryż, gnocchi, polenta
  • Mąki
  • Białe i czerwone mięso, mięso z dziczyzny
  • owoce morza
  • Warzywa i grzyby
  • Kawa
  • Zjawisko "włoskiego brzmienia": jak tego uniknąć

Technologia żywności | 8 godzin - Wykorzystanie głównych typów urządzeń i maszyn do obróbki ciasta, zaczyniania i pieczenia. Badanie procesów produkcyjnych, ze szczególnym naciskiem na selekcję, konserwację, pakowanie, dystrybucję i stosowanie bezpiecznych, pożywnych i zdrowych produktów spożywczych.

Enologia 8 godzin - Obszary uprawy winorośli i produkcji we Włoszech. Badanie głównych włoskich odmian win, systemów produkcji win i technik przechowywania. Włoska klasyfikacja: DOP (DOCG i DOC) i IGP. Degustacja wina: terminologia, metoda, analiza sensoryczna. Parowanie żywności: dopasowywanie jedzenia i wina.

Włoskie Laboratorium Kulinarne - Uczenie się przez działanie. Podstawowy krok do zostania profesjonalistą kuchni włoskiej, 64 godziny praktyki - pod okiem profesjonalnych Szefów Kuchni, Szefów Kuchni Pizzy i Szefów Makaronów - poświęconych:

  • Artisan Pasta | 8 godzin
  • Pizza | 16 godzin
  • Kuchnia włoska | 40 godzin

Podczas lekcji uczniowie będą podzieleni na grupy, zarządzając przygotowaniem składników i wykonaniem przepisów według systemu rotacyjnego. Praktyczne zajęcia będą odbywać się w wyspecjalizowanych laboratoriach gotowania, ciast i piekarni, aby nauczyć się korzystania zarówno z tradycyjnych, jak i zaawansowanych urządzeń .

Wycieczki edukacyjne

Studenci będą mieli możliwość odbycia wyjazdów edukacyjnych do najważniejszych miast we Włoszech: Padwy , Wenecji , Florencji . Nauczyciel poprowadzi ich przez kulturę Bel Paese (piękny kraj), wyjaśniając najważniejsze aspekty Włoskiej Tradycji Kulinarnej i Gastronomicznej .

Przed każdą wycieczką nauczyciel będzie mówił w klasie o planie podróży i głównych atrakcjach, koncentrując się na typowej regionalnej kuchni każdego miejsca docelowego.

Podczas tego doświadczenia uczniowie będą odwiedzać zarówno lokalne rynki, jak i producentów surowców i żywności rzemieślniczej. Będą w kontakcie z historią Włoch, ucząc się, jak wpłynęło to na tworzenie poszczególnych potraw i specjałów gastronomicznych.

Kto może się ubiegać

  • Profesjonalni kucharze.
  • Profesjonaliści z branży spożywczej i napojów.
  • Profesjonaliści z branży hotelarskiej.
  • Posiadacze dyplomów z instytutów lub centrów szkolnictwa wyższego.
  • Studenci podyplomowi, którzy chcą spędzić czas za granicą, robią wyjątkowe wrażenia.

Kurs dopuszcza minimum 12, a maksymalnie 18 studentów.

Staż (opcjonalnie)

DIEFFE jest w stanie wesprzeć prośby studentów, którzy chcieliby spędzić pewien okres czasu w typowej włoskiej restauracji , trattorii, pizzerii, laboratorium rzemieślniczym lub gastronomii.

Staż jest wliczony w koszty subskrypcji, ale opcjonalny. Odbędzie się ono pod koniec kursu zawodowego i stanowi doskonałą okazję do ćwiczenia i doskonalenia technik zdobytych w Akademii.

Partnerzy praktyk DIEFFE to jedne z najlepszych restauracji we Włoszech, według prestiżowych przewodników Michelin i przewodnika Gambero Rosso.

Opłaty

Opłata za kurs wynosi 2950 euro i obejmuje:

  • Lekcje teoretyczne i praktyczne .
  • Staż (opcjonalnie - na koniec kursu).
  • Wszystkie materiały szkoleniowe , jedzenie i sprzęt na lekcje, warsztaty i degustacje.
  • Koszty transportu na wycieczki edukacyjne .
  • Mundur szefa kuchni: kurtka z logo DIEFFE Academy i czapką kucharza.
  • Dyplom akademicki po pomyślnym ukończeniu kursu. "Kuchnia włoska
  • Przejazd z lotniska "Verona Valerio Catullo".

Opłata nie obejmuje niczego nie wymienionego powyżej.

Nocleg

DIEFFE uważa, że ​​to doświadczenie powinno być jak najbardziej osobiste , jest to wyjątkowa okazja, aby poznać autentyczną włoską sztukę kulinarną, ale także spędzić trochę czasu w jednym z najpiękniejszych regionów geograficznych w Europie.

Z tego powodu Akademia postanowiła nie zmuszać swoich studentów do pozostania w obiekcie, ale pozwolić im na swobodę wyboru miejsca zakwaterowania osobiście i do zarządzania pobytem według własnego uznania, zwłaszcza jeśli towarzyszą im ich rodziny lub przyjaciele podczas doświadczenie.

W związku z tym zakwaterowanie nie jest wliczone w opłatę abonamentową, dzięki czemu DIEFFE może obniżyć koszty oferując najlepsze metody nauczania po konkurencyjnej cenie .

Aby jednak ułatwić wyszukiwanie, Akademia udostępnia studentom listę stowarzyszonych hoteli, pensjonatów i apartamentów, w których można zarezerwować specjalne specjalne ceny .

W zależności od potrzeb możesz bezpośrednio zarezerwować swoją ulubioną strukturę lub, jeśli wolisz, Akademię może dokonać rezerwacji w Twoim imieniu.

Dla osób, które nie są zainteresowane zakwaterowaniem towarzyszącym, możesz zarządzać pobytem według własnego uznania.

Program taught in:
Język angielski
Last updated April 16, 2018
Ten kurs jest Campus based
Data początkowa
Lipiec 2019
Duration
3 tygodnie
W pełnym wymiarze godzin
Cena
2,950 EUR
By locations
By date
Data początkowa
Lipiec 2019
Application deadline

Lipiec 2019

Location
Application deadline
Data końcowa