Kurs włoskiego cukiernictwa

Informacje ogólne

Opis programu

Kurs włoskiego cukiernictwa

Trzy tygodnie teoretycznych i praktycznych lekcji oraz możliwość trenowania jako profesjonalista włoskiego cukiernictwa.

ICIF stworzyło Kurs Włoskiego Ciasta we współpracy z Włoskim Ciastem, Lody i Czekoladową Federacją .

Program kursu oferuje lekcje pokazowe prowadzone przez profesjonalnych cukierników, mistrzów lodów i mistrza czekolady, poinstruowane przez Włoską Federację Ciasta. Tematyka kursu koncentruje się na wszystkich przygotowaniach włoskiego ciasta i słodyczy włoskiej sztuce, od podstawowego ciasta, poprzez włoskie kremy, po małe wypieki, z wglądem na regionalne słodycze i nowoczesne kreatywne desery, projekt ciasta i ręczną czekoladę. metody hartowania, dekoracje z lekami czekolady i lodami. Szkolenie uzupełniają wizyty edukacyjne w firmach z branży cukierniczej. Kurs jest w języku włoskim, a nauczyciele są obsługiwani przez tłumacza w języku angielskim .

Minimalna liczba uczestników: 12.

Trwanie

Kurs ma całkowity czas trwania 3 tygodni teoretyczno-praktycznych zajęć w Instytucie.

Ten kurs nie obejmuje praktycznego szkolenia w obiektach zewnętrznych.

Mogą zapisać się na kurs

  • Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
  • Włoscy i zagraniczni smakosze amatorzy i entuzjaści.

Program kursu

PIERWSZY TYDZIEŃ

poniedziałek

  • Produkty piekarnicze na śniadanie:
  • Rogalik
  • Warkocz czekoladowy
  • Osiem foremek w kształcie brioszki ze śmietaną
  • Czekoladowy Girella

wtorek

Produkty piekarnicze na śniadanie:

  • Brioche weneckie ze śmietaną
  • Ciasto śliwkowe
  • Naleśnik
  • Babeczka

środa

Gąbka:

  • Gąbka klasyczna (lekka ubita / średnio ubita / ciężka ubita)
  • Gąbka (czekolada, migdał)
  • Ciasto Margherita (z dodatkiem jaj i masła)

czwartek

Gąbka:

  • Preparaty z bezy (migdały)
  • Roulò (pistacje, migdały)
  • Sacher
  • Herbatnik

piątek

Słodkie kruche ciasto:

  • Klasyczne słodkie ciasto kruche
  • Bita kruche ciasto (czekolada, orzech laskowy)
  • Ciasto kruche z orzechów laskowych (do tartalet)

DRUGI TYDZIEŃ

poniedziałek

Słodkie kruche ciasto:

  • Sublè słodkie ciasto kruche (na ciastka i tarty)
  • Ciasto kruchego milana w Mediolanie (na dżemowe tarty i kremy)
  • Twarde żółtka słodkie kruche ciasto

wtorek

Ciasto francuskie:

  • Ciasto francuskie (słabo w maśle / średnio w maśle / w maśle)
  • Cannoli (krem, sabayon)
  • Róże jabłkowe
  • Strudel jabłkowy

środa

Ciasto śmietankowe, Bignè i bezy:

  • Bignè (ciężka masa / średnia masa / lekka masa)
  • Ciasto śmietankowe (czekolada, pistacje, Chantilly)
  • Royal Cream, Butter Cream
  • Krem angielski
  • Bezy (klasyczny, włoski styl)

czwartek

Bawarczycy i musy:

  • Bawarski z kremami
  • Bawarski z owocami
  • Czekoladowy mus
  • Mus truskawkowy
  • Mus kawowy

piątek

Semifreddos and Ganache:

  • Kremowy Parfait
  • Parfait owocowy
  • Ganache wody
  • Bita Ganache
  • Ganache dla zasięgu

TRZECI TYDZIEŃ

poniedziałek

Chocolaterie - Techniki produkcji i dekoracja z czekoladą:

  • Hartowanie czekolady
  • Dekoracja stożka
  • Pralina (biała czekolada, orzechy laskowe, pistacje)

wtorek

Projekt tortu - techniki dekoracji:

  • Pokrycie w makaronie cukrowym
  • Techniki modelowania z makaronem cukrowym (zwierzęta, kreskówki, ceremonie)
  • Art Flower Technique with Sugar Pasta (budowanie kwiatów, cieniowanie kolorów)

środa

Techniki dekoracji:

  • Lukier (przepis, dekoracja stożka)
  • Natryskiwacz

Artystyczny cukier - Izomalt:

  • Opis artystycznego cukru
  • Techniki przetwarzania (wylewane, rozciągane, wydmuchiwane),
  • Podstawowe wyposażenie

czwartek

Lody:

  • Lody na bazie śmietany
  • Lody owocowe
  • Sorbety
  • Kielich z lodami i desery lodowe
  • Torty lodowe
  • Affogati
  • Granit

piątek

  • EGZAMIN KOŃCOWY e Konspekt i prezentacja CERTYFIKATU UCZESTNICTWA i DYPLOMÓW

sobota

  • Zewnętrzna wizyta organizowana przez Instytut w Laboratorium Czekoladowym i degustacje
  • Wizyta zewnętrzna zorganizowana przez Instytut dla firmy "Albertengo Panettoni"

Opłaty za kurs

Opłata za Kurs Włoskiego Ciasta wynosi 4.000,00 Euro. Możliwe jest zapisanie się również na okres 1 tygodnia, opłata za moduł pierwszego i drugiego tygodnia wynosi 1.300,00 Euro za 5 dni lekcji tygodniowo, natomiast za moduł trzeciego tygodnia opłata jest 1.400,00 Euro na 6 dni lekcji. Opłata za Kurs obejmuje:

  • Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF w małym mieszkaniu (składającym się z dwóch sypialni z jednym, dwoma lub trzema łóżkami i łazienką) i usługą śniadaniową na 3 tygodnie
  • Posiłki w Instytucie od poniedziałku do soboty (szkoła jest nieczynna w niedziele i święta państwowe) przez 3 tygodnie
  • Zajęcia teoretyczno-praktyczne wskazane w programie
  • Materiały dydaktyczne (książeczki z przepisami, systemy audio-wideo itp.)
  • Produkty spożywcze i wina na lekcje
  • Używanie sprzętu i narzędzi podczas lekcji w różnych laboratoriach
  • Kompletny mundur szefa kuchni: kurtka szefa kuchni z logo ICIF , spodnie szefa kuchni i fartuszek z logo ICIF
  • Pomoc w rozpoczęciu kursu przed złożeniem wniosku i wydaniem wizy na naukę, jeśli to konieczne
  • Świadectwo uczestnictwa w Instytucie ICIF po ukończeniu Kursu i oficjalny Dyplom przyznany przez Włoskie Federacje Ciasta.

Wszystko, co nie zostało wyraźnie określone powyżej, nie jest uwzględnione.

DODATKOWE OPŁATY NIE ZAWIERAJĄCE OPŁATY KURSU:

  • 50 € na ubezpieczenie zdrowotne, które pokrywa podstawowe koszty leczenia i wydatki lub dochodzenie do szpitala wyłącznie za wypadki w czasie pracy przez cały okres trwania kursu (tylko wtedy, gdy student nie określi już ubezpieczenia sanitarnego w swoim kraj).
  • 50 € dla osób, które zamierzają skorzystać z transferu autobusowego grupowego, dopiero po przybyciu do Włoch, zorganizowanym przez Instytut ICIF w niedzielę przed rozpoczęciem kursu, z lotniska Mediolan Malpensa. Zapłatę 50 euro można dokonać w saldzie kursu przelewem bankowym lub gotówką lub kartą kredytową w biurze ICIF Direction w pierwszym dniu kursu.
Ostatnia aktualizacja Mar 2020

Informacje o uczelni

The purpose of ICIF, the Institute of Food and Wine of the Regions of Italy, is to classify, protect and promote the image of Italian cuisine, the excellence of local produce and regional food and win ... Czytaj więcej

The purpose of ICIF, the Institute of Food and Wine of the Regions of Italy, is to classify, protect and promote the image of Italian cuisine, the excellence of local produce and regional food and wine culture, by promulgating knowledge amongst professionals around the world. Pokaż mniej
Turyn , Włochy online + 1 Więcej Mniej