Kurs włoskiego cukiernictwa
Italian Culinary Institute for Foreigners - ICIF
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Turin, Włochy
Języki
Język angielski, Włoski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
3 weeks
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 4000 / per course
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Kurs włoskiego cukiernictwa
Trzy tygodnie teoretycznych i praktycznych lekcji oraz możliwość trenowania jako profesjonalista włoskiego cukiernictwa.
ICIF stworzyło Kurs Włoskiego Ciasta we współpracy z Włoskim Ciastem, Lody i Czekoladową Federacją .
Program kursu oferuje lekcje pokazowe prowadzone przez profesjonalnych cukierników, mistrzów lodów i mistrza czekolady, poinstruowane przez Włoską Federację Ciasta. Tematyka kursu koncentruje się na wszystkich przygotowaniach włoskiego ciasta i słodyczy włoskiej sztuce, od podstawowego ciasta, poprzez włoskie kremy, po małe wypieki, z wglądem na regionalne słodycze i nowoczesne kreatywne desery, projekt ciasta i ręczną czekoladę. metody hartowania, dekoracje z lekami czekolady i lodami. Szkolenie uzupełniają wizyty edukacyjne w firmach z branży cukierniczej. Kurs jest w języku włoskim, a nauczyciele są obsługiwani przez tłumacza w języku angielskim .
Minimalna liczba uczestników: 12.
Trwanie
Kurs ma całkowity czas trwania 3 tygodni teoretyczno-praktycznych zajęć w Instytucie.
Ten kurs nie obejmuje praktycznego szkolenia w obiektach zewnętrznych.
Mogą zapisać się na kurs
- Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
- Włoscy i zagraniczni smakosze amatorzy i entuzjaści.
Program kursu
PIERWSZY TYDZIEŃ
poniedziałek
- Produkty piekarnicze na śniadanie:
- Rogalik
- Warkocz czekoladowy
- Osiem foremek w kształcie brioszki ze śmietaną
- Czekoladowy Girella
wtorek
Produkty piekarnicze na śniadanie:
- Brioche weneckie ze śmietaną
- Ciasto śliwkowe
- Naleśnik
- Babeczka
środa
Gąbka:
- Gąbka klasyczna (lekka ubita / średnio ubita / ciężka ubita)
- Gąbka (czekolada, migdał)
- Ciasto Margherita (z dodatkiem jaj i masła)
czwartek
Gąbka:
- Preparaty z bezy (migdały)
- Roulò (pistacje, migdały)
- Sacher
- Herbatnik
piątek
Słodkie kruche ciasto:
- Klasyczne słodkie ciasto kruche
- Bita kruche ciasto (czekolada, orzech laskowy)
- Ciasto kruche z orzechów laskowych (do tartalet)
DRUGI TYDZIEŃ
poniedziałek
Słodkie kruche ciasto:
- Sublè słodkie ciasto kruche (na ciastka i tarty)
- Ciasto kruchego milana w Mediolanie (na dżemowe tarty i kremy)
- Twarde żółtka słodkie kruche ciasto
wtorek
Ciasto francuskie:
- Ciasto francuskie (słabo w maśle / średnio w maśle / w maśle)
- Cannoli (krem, sabayon)
- Róże jabłkowe
- Strudel jabłkowy
środa
Ciasto śmietankowe, Bignè i bezy:
- Bignè (ciężka masa / średnia masa / lekka masa)
- Ciasto śmietankowe (czekolada, pistacje, Chantilly)
- Royal Cream, Butter Cream
- Krem angielski
- Bezy (klasyczny, włoski styl)
czwartek
Bawarczycy i musy:
- Bawarski z kremami
- Bawarski z owocami
- Czekoladowy mus
- Mus truskawkowy
- Mus kawowy
piątek
Semifreddos and Ganache:
- Kremowy Parfait
- Parfait owocowy
- Ganache wody
- Bita Ganache
- Ganache dla zasięgu
TRZECI TYDZIEŃ
poniedziałek
Chocolaterie - Techniki produkcji i dekoracja z czekoladą:
- Hartowanie czekolady
- Dekoracja stożka
- Pralina (biała czekolada, orzechy laskowe, pistacje)
wtorek
Projekt tortu - techniki dekoracji:
- Pokrycie w makaronie cukrowym
- Techniki modelowania z makaronem cukrowym (zwierzęta, kreskówki, ceremonie)
- Art Flower Technique with Sugar Pasta (budowanie kwiatów, cieniowanie kolorów)
środa
Techniki dekoracji:
- Lukier (przepis, dekoracja stożka)
- Natryskiwacz
Artystyczny cukier - Izomalt:
- Opis artystycznego cukru
- Techniki przetwarzania (wylewane, rozciągane, wydmuchiwane),
- Podstawowe wyposażenie
czwartek
Lody:
- Lody na bazie śmietany
- Lody owocowe
- Sorbety
- Kielich z lodami i desery lodowe
- Torty lodowe
- Affogati
- Granit
piątek
- EGZAMIN KOŃCOWY e Konspekt i prezentacja CERTYFIKATU UCZESTNICTWA i DYPLOMÓW
sobota
- Zewnętrzna wizyta organizowana przez Instytut w Laboratorium Czekoladowym i degustacje
- Wizyta zewnętrzna zorganizowana przez Instytut dla firmy "Albertengo Panettoni"
Opłaty za kurs
Opłata za Kurs Włoskiego Ciasta wynosi 4.000,00 Euro. Możliwe jest zapisanie się również na okres 1 tygodnia, opłata za moduł pierwszego i drugiego tygodnia wynosi 1.300,00 Euro za 5 dni lekcji tygodniowo, natomiast za moduł trzeciego tygodnia opłata jest 1.400,00 Euro na 6 dni lekcji. Opłata za Kurs obejmuje:
- Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF w małym mieszkaniu (składającym się z dwóch sypialni z jednym, dwoma lub trzema łóżkami i łazienką) i usługą śniadaniową na 3 tygodnie
- Posiłki w Instytucie od poniedziałku do soboty (szkoła jest nieczynna w niedziele i święta państwowe) przez 3 tygodnie
- Zajęcia teoretyczno-praktyczne wskazane w programie
- Materiały dydaktyczne (książeczki z przepisami, systemy audio-wideo itp.)
- Produkty spożywcze i wina na lekcje
- Używanie sprzętu i narzędzi podczas lekcji w różnych laboratoriach
- Kompletny mundur szefa kuchni: kurtka szefa kuchni z logo ICIF , spodnie szefa kuchni i fartuszek z logo ICIF
- Pomoc w rozpoczęciu kursu przed złożeniem wniosku i wydaniem wizy na naukę, jeśli to konieczne
- Świadectwo uczestnictwa w Instytucie ICIF po ukończeniu Kursu i oficjalny Dyplom przyznany przez Włoskie Federacje Ciasta.
Wszystko, co nie zostało wyraźnie określone powyżej, nie jest uwzględnione.
DODATKOWE OPŁATY NIE ZAWIERAJĄCE OPŁATY KURSU:
- 50 € na ubezpieczenie zdrowotne, które pokrywa podstawowe koszty leczenia i wydatki lub dochodzenie do szpitala wyłącznie za wypadki w czasie pracy przez cały okres trwania kursu (tylko wtedy, gdy student nie określi już ubezpieczenia sanitarnego w swoim kraj).
- 50 € dla osób, które zamierzają skorzystać z transferu autobusowego grupowego, dopiero po przybyciu do Włoch, zorganizowanym przez Instytut ICIF w niedzielę przed rozpoczęciem kursu, z lotniska Mediolan Malpensa. Zapłatę 50 euro można dokonać w saldzie kursu przelewem bankowym lub gotówką lub kartą kredytową w biurze ICIF Direction w pierwszym dniu kursu.
O szkole
pytania
Podobne kursy
Associate w Nauce w Piekarnictwie i Cukiernictwie
- Santa Clara, Stany Zjednoczone
Wprowadzenie do podstaw ciasta francuskiego (certyfikat)
- Paris, Francja
Intensywny program profesjonalny w zakresie ciasta francuskiego (certyfikat)
- Paris, Francja
- Dijon, Francja