Przeczytaj oficjalny opis

Kurs na temat włoskiego Gelato

Cztery tygodnie teoretycznych i praktycznych lekcji prowadzonych przez profesjonalnych nauczycieli, aby nauczyć się sztuki przygotowywania włoskich lodów i strategii otwierania sklepu. Możliwość przeprowadzenia szkolenia u wybranych rzemieślników.

ICIF stworzyło specjalny program szkoleniowy dla branży lodów: Kurs na włoskim Gelato. 4-tygodniowy kurs teoretycznych i praktycznych zajęć w Instytucie, program kursu umożliwia podjęcie, dzięki zintegrowanemu podejściu pomiędzy teorią a praktycznymi umiejętnościami, zawodu dającego nieograniczoną satysfakcję oraz rozwój osobisty i zawodowy w kontekst prawdziwej włoskiej tradycji. Przez stosunkowo krótki okres szkolenia uczeń uczy się od twórców Master Ice Cream, promotora włoskiego Artisan Gelato, który wprowadza również początkujących, do świata włoskiego Gelato, zaczynając od organoleptycznego składu surowców, aby nauczyć się techniki przygotowania odpowiednio zbilansowanych lodów, sorbetów i granitów, uczeń na koniec kursu jest w stanie stworzyć i opracować własne przepisy na każdy smak lodów, oferując smaki odpowiednie do smaków i lokalnych zwyczajów jego własny kraj. Program szkoleniowy uzupełniają również podstawowe koncepcje dla przemysłu spożywczego, takie jak system HACCP, koncepcje związane z projektowaniem klasycznych lodziarni rzemieślniczych lub centralne laboratorium do bardziej przemysłowej produkcji, projekt Cake związany ze światem lodów, nowoczesny i innowacyjne trendy, takie jak Gourmet Gelato lub Natural Gelato, oraz prawidłowe parowanie Gelato z winami i napojami spirytusowymi.

Kurs szkoleniowy, aby stać się profesjonalnym lodziarni, zawodu, który jest mocno wymagany zarówno we Włoszech, jak i za granicą.

Kurs odbywa się w języku włoskim, a nauczyciele są obsługiwani przez tłumacza w języku angielskim .

Minimalna liczba uczestników: 12.

Trwanie

Kurs ma całkowity czas trwania 12 tygodni:

  • 4 tygodnie zajęć teoretycznych i praktycznych w Instytucie
  • 8 tygodni stażu (opcjonalnie) w lodziarniach wybranych wcześniej przez Instytut, członków Akademickiego Laboratorium Magisterów lodziarni

Ci, którzy mogą się zapisać, to:

  • Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
  • Włoscy i zagraniczni miłośnicy i entuzjaści jedzenia

Tematy lekcji

Lody: pojęcia teoretyczne

  • Lody i jego początki
  • Lody: rzemieślnik i zarządzanie przedsiębiorstwem
  • Higiena i HACCP: zrozumienie i przestudiowanie przepisów zdrowotnych i sanitarnych oraz przepisów dotyczących żywności
  • Marketing i zarządzanie przedsiębiorstwem: podejście przedsiębiorcze
  • Projekt laboratorium: analiza i analiza trzech typów pomieszczeń w celu identyfikacji różnych kategorii biznesowych
  • Punkt sprzedaży detalicznej: miejsce na wynos, obszar z obsługą stołów, zintegrowane lody (kawiarnia, cukiernia)

Składniki lodów

  • Analiza surowców i składników złożonych: cukry
  • Chemia i fizyka lodów, techniki ważenia i metody pracy
  • Cykliczny charakter procesu produkcyjnego
  • Tworzenie własnego podręcznika kucharskiego: podstawy i mieszanki
  • Wzór na lody owocowe i znaczenie refraktometru
  • Równowaga i wsparcie oprogramowania do zarządzania
  • Uwagi na temat oceny sensorycznej

Szczegółowe tematy

  • Składniki lodów według pór roku
  • Wybór składników: ochrona konsumenta i wgląd w cukry
  • Lody z lodami, ciasta lodowe, lody "affogato", lód wodny ("granita"), parfaity i sorbety
  • Ekonomika zarządzania i zasoby w lodziarni
  • Wsparcie technologiczne: systemy konserwacji i magazynowania
  • Punkt sprzedaży detalicznej: replikacja, limity i franchising
  • Lody organiczne

Praktyczne techniki specjalizacji

  • Sztuka i dekoracje z czekoladą i cukrem
  • Sztuka rzeźbienia owoców i warzyw: podstawowe pojęcia
  • Pikantne lody i wykorzystanie alkoholu
  • Ozdoby na puchary i tace ekspozycyjne (dzienniki i zuccotti)
  • Lody jako deser restauracja
  • Jednorazowe lody

Praktyki zawodowe (opcjonalnie)

Student może zdecydować, czy kontynuować program kursu, przeprowadzając okres stażu trwający łącznie 8 tygodni w lodziarniach , wcześniej wybranych przez Instytut.

W przypadku lodziarni, którzy nie są w stanie zapewnić zakwaterowania, uczeń decyduje się na wybór innej lodziarni, w przeciwnym razie szkoła może pomóc w znalezieniu alternatywnego zakwaterowania, które będzie na koszt studenta razem z posiłkami.

Opłaty

Opłata za Kurs na Lody wynosi 4.800,00 Euro. Możliwe jest zapisanie się na okres 1 tygodnia, opłata za każdy moduł tygodniowy wynosi 1.500,00 Euro. Opłata za kurs obejmuje:

  • Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF w małych apartamentach (składających się z dwóch sypialni z jednym, dwoma lub trzema łóżkami i łazienką) oraz usług śniadaniowych
  • Posiłki w Instytucie od poniedziałku do soboty (szkoła jest zamknięta w niedziele i święta państwowe)
  • Zajęcia teoretyczno-praktyczne wskazane w programie
  • Materiały dydaktyczne (książeczki z przepisami, systemy audio-wideo itp.)
  • Produkty spożywcze i wina na lekcje i degustacje
  • Używanie sprzętu i narzędzi podczas lekcji w różnych laboratoriach
  • Pełny mundurek szefa kuchni: kurtka szefa kuchni z logo ICIF , spodnie szefa kuchni, fartuszek z logo ICIF i chustka z logo ICIF
  • Pomoc podczas Kursu na wydanie zezwolenia na pobyt czasowy i na włoski numer identyfikacji podatkowej
  • Dyplom Instytutu po ukończeniu kursu

Wszystko, co nie zostało wyraźnie określone powyżej, nie jest uwzględnione.

DODATKOWE OPŁATY NIE ZAWIERAJĄCE OPŁATY KURSU:

  • 50 € na ubezpieczenie zdrowotne, które pokrywa podstawowe koszty leczenia i wydatki lub dochodzenie do szpitala wyłącznie za wypadki w czasie pracy przez cały okres trwania kursu (tylko wtedy, gdy student nie określi już ubezpieczenia sanitarnego w swoim kraj).
  • 50 € dla osób, które zamierzają skorzystać z transferu autobusowego grupowego, dopiero po przybyciu do Włoch, zorganizowanym przez Instytut ICIF w niedzielę przed rozpoczęciem kursu, z lotniska Mediolan Malpensa. Zapłatę 50 euro można dokonać w saldzie kursu przelewem bankowym lub gotówką lub kartą kredytową w biurze ICIF Direction w pierwszym dniu kursu.

Stypendia

Stypendia są dostępne dla uczestników narodowości włoskiej zamieszkujących we Włoszech. Aby dowiedzieć się, jak złożyć wniosek, skontaktuj się z nami lub zadzwoń do Instytutu ICIF w Costigliole d'Asti.

Program prowadzony przez:
Język angielski
Włoski

Zobacz 6 więcej kursów w Italian Culinary Institute for Foreigners - ICIF »

Ostatnia aktualizacja October 1, 2018
Ten kurs jest Campus based
Data początkowa
Mar. 2019
Lipiec 8, 2019
Duration
12 tygodnie
W pełnym wymiarze godzin
Cena
4,800 EUR
Wg lokalizacji
Wg daty
Data początkowa
Mar. 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data początkowa
Lipiec 8, 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data początkowa
Listop. 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data początkowa
Listop. 25, 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń

Mar. 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

Lipiec 8, 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

Listop. 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

Listop. 25, 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

ICIF Course on Italian Gelato