Kurs na pizzę
Italian Culinary Institute for Foreigners - ICIF
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Turin, Włochy
Języki
Język angielski, Włoski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
12 weeks
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 4800 / per course
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Kurs na pizzę
Teoretyczne i praktyczne lekcje na temat pizzy: doskonałość składników, ciast, drożdży, różnych rodzajów pizzy, z możliwością treningu w pizzeriach na średnim poziomie.
ICIF opracowało, we współpracy z Akademią Producentów Pizz, nowy kurs szkoleniowy: Kurs na pizzę. 4-tygodniowy kurs szkoleniowy podzielony na 3 tygodnie szkolenia koncentrującego się na pizzy z nauczycielami Mistrzowie Producenci pizzy wysłanego przez twórców Akademii Pizzy, a także ostatni tydzień szkolenia na temat ciasta z profesjonalistami Cukierników zamówionych przez ICIF . Program szkoleniowy umożliwia podjęcie zintegrowanego podejścia między teorią a umiejętnościami praktycznymi - zawodu uznawanego za zjawisko powszechne, kulturowe i społeczne, typowo włoskie, o stałym wzroście zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Kurs odbywa się w języku włoskim, a nauczyciele są obsługiwani przez tłumacza w języku angielskim.
Minimalna liczba uczestników: 12.
Trwanie
Kurs ma całkowity czas trwania 12 tygodni:
- 4 tygodnie zajęć teoretycznych i praktycznych w Instytucie
- 8 tygodni stażu (opcjonalnie) w pizzeriach, które zostaną wcześniej wybrane przez Instytut.
Ci, którzy mogą się zapisać, to:
- Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
- Włoscy i zagraniczni miłośnicy i entuzjaści jedzenia
Tematy lekcji
Pizza: popularny włoski produkt, który stał się światowym fenomenem społecznym i kulturowym
- ICIF : układ odniesienia
- Historia i tradycje pizzy
- Zawód twórcy pizzy
- Rosnący rynek
- Surowce spożywcze
- Mąka: klasyfikacje, rodzaje, jakość i zastosowanie
- Woda: zasób do wykorzystania
- Sole: wybór i zarządzanie podstawowym elementem
- Składniki: wybór, który nas charakteryzuje, znaczenie sezonowości i terytorialności
- Klasyczna pizza i pizza z patelni
Ciasta i drożdże
- Dowodzenie: sekrety starożytnej sztuki
- Bezpośrednie ciasto.
- Ciasto: fermentacja i zaczynianie
- Ciasto: faza dojrzewania.
- Ciasto i sprzęt pomocniczy
- Piekarnik: serce pizzerii
- Pieczenie pizzy: techniki i zręczność
Pizza: spostrzeżenia i koncepcje
- Projekt laboratorium: kontekst i perspektywy, przychody i marża zysku
- Pizza na wynos: dostawa i zasady dostawy
- Focaccia, pizza z wiosłem i chleb w pizzerii
Techniki specjalistyczne
- Sektor ekologiczny i alternatywne sposoby ustanawiania klientów
- Akrobatyczna pizza
- Pośrednie ciasta (The Biga - The Poolish)
- Alternatywne ciasto z różnymi mąkami (np. Mąka kamutowa, czarna mąka ryżowa, mąka Enkir, itp.)
- Ciasto z mąką Kamut
- Ciasto z gotowymi produktami (soja - płatki)
- Bezglutenowe ciasto
- Pizza z pizzą w stylu paddle i pizzą w stylu rzymskim
- Pizza Neapolitańska (tradycyjna specjalność o gwarantowanym statusie chronionym)
- Pizza jako deser
Profesorowie robienia pizzy
- Dogłębne lekcje z teoretycznymi i praktycznymi seminariami prowadzonymi przez profesjonalnych szefów kuchni Pizza
Małe suche wypieki do herbaty i kawy oraz odmiany herbatników
- Pocałunki panieńskie, brzydkie, ale dobre (Brutti ma Buoni), ciastka z mąki kukurydzianej, herbatniki z królika, ciastka kruche
Świeże małe wypieki, włoskie kremy i tradycyjne ciasta
- Krem custard, krem czekoladowy, krem Zabaione, krem kawowy do nadzienia bignè i Funghetti bignè
- Ciasto kruche do produkcji dżemów i ciast z kremem śmietankowym i świeżymi owocami, ciasto rajskie, ciasto Sachera, gąbka do produkcji ciast wypełnionych kremami włoskimi
Kremowe desery do restauracji
- Budyń czekoladowy z Piemontu (Bonet), mus czekoladowy, Panna cotta, Tiramisù
Technika temperowania czekolady, czekoladki i dekoracje czekoladowe
Produkty piekarnicze na śniadanie
- Rogalik w stylu włoskim, sycylijskie cannoli, bomboloni (Krapfen), czekolada Girella i Trecce
Bezpieczeństwo żywności i HACCP
- Pojęcia mikrobiologii stosowane w żywności
- System HACCP
- Główne CDF (choroby zakaźne z żywnością)
- Główne systemy do przechowywania żywności
- Procedury sanitarne (higiena w miejscu pracy, higiena osobista)
- Prawidłowy wybór materiałów i artykułów mających kontakt z żywnością
Teoria żywienia żywności
- Odżywianie jako nauka o żywności: obszary zastosowania we współczesnym społeczeństwie, na rzecz sektora kulinarnego
- Skład zbilansowanego menu ze zdrowego punktu widzenia
- Aspekty żywieniowe różnych pokarmów (białek, węglowodanów, lipidów, włókien i witamin) i piramidy żywieniowej
- Informacje na temat składu zbilansowanej diety z dietetycznego i zdrowego punktu widzenia
Teoria o diecie śródziemnomorskiej
- Koncepcje dotyczące bilansu żywności różnych surowców z podstawowymi pojęciami dotyczącymi diety śródziemnomorskiej
- Wzmianka o głównym symbolu surowcowym diety śródziemnomorskiej i nazwach receptur odzwierciedlających zdrowy aspekt diety śródziemnomorskiej
- Poglądy na temat innych Kultur Kulinarnych Śródziemnomorskich emblematów tego Sejmu
Praktyki zawodowe (opcjonalnie)
Student może zdecydować, czy kontynuować program kursu, wykonując okres stażu trwający łącznie 8 tygodni na średnich pizzeriach wcześniej wybranych przez Instytut.
Opłaty
Opłata za Kurs na Pizie wynosi 4.800,00 Euro. Możliwe jest zapisywanie na okresy jednego tygodnia, opłata za każdy moduł tygodniowy wynosi 1.500,00 Euro. Opłata za Kurs obejmuje:
- Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF w małych apartamentach (składających się z dwóch sypialni z jednym, dwoma lub trzema łóżkami i łazienką) i usług śniadaniowych
- Posiłki w Instytucie od poniedziałku do piątku (szkoła jest nieczynna w niedziele i święta państwowe)
- Zajęcia teoretyczno-praktyczne wskazane w programie
- Materiały dydaktyczne (książeczki z przepisami, systemy audio-wideo itp.)
- Produkty spożywcze i wina na lekcje i degustacje
- Używanie sprzętu i narzędzi podczas lekcji w różnych laboratoriach
- Pełny mundurek szefa kuchni: kurtka szefa kuchni z logo ICIF , spodnie szefa kuchni, fartuszek z logo ICIF i chustka z logo ICIF
- Pomoc podczas Kursu na wydanie dokumentu pobytowego i włoskiego numeru identyfikacji podatkowej
- Certyfikat uczestnictwa w Instytucie ICIF po ukończeniu Kursu i oficjalny dyplom przyznawany przez włoską Akademię Producentów Pizzy.
Wszystko, co nie zostało wyraźnie określone powyżej, nie jest uwzględnione.
DODATKOWE OPŁATY NIE ZAWIERAJĄCE OPŁATY KURSU:
50 € na ubezpieczenie zdrowotne, które pokrywa podstawowe koszty leczenia i wydatki lub dochodzenie do szpitala wyłącznie za wypadki w czasie pracy przez cały okres trwania kursu (tylko wtedy, gdy student nie określi już ubezpieczenia sanitarnego w swoim kraj).
50 € dla osób, które zamierzają skorzystać z transferu autobusowego grupowego, dopiero po przybyciu do Włoch, zorganizowanym przez Instytut ICIF w niedzielę przed rozpoczęciem kursu, z lotniska Mediolan Malpensa. Zapłatę 50 euro można dokonać w saldzie kursu przelewem bankowym lub gotówką lub kartą kredytową w biurze ICIF Direction w pierwszym dniu kursu.
Stypendia
Stypendia są dostępne dla uczestników narodowości włoskiej zamieszkujących we Włoszech. Aby dowiedzieć się, jak złożyć wniosek, skontaktuj się z nami lub zadzwoń do Instytutu ICIF w Costigliole d'Asti.
O szkole
pytania
Podobne kursy
Italian Gastronomy Certificate
- Florence, Włochy
Profesjonalny wyższy kurs techniczny w gastronomii i napojach
- Porto, Portugalia
Ekspert ds. narzędzi cyfrowych w dziennikarstwie turystycznym i gastronomicznym z Uniwersytetu Rey Juan Carlos: od sieci społecznościowych do neuromarketingu
- Madrid, Hiszpania
- Alcorcón, Hiszpania + 3 jeszcze