Przeczytaj oficjalny opis

Kurs Chocolaterie

Kurs Chocolaterie: 4 tygodnie zajęć teoretycznych i praktycznych z możliwością odbycia szkolenia w wybranych sklepach z czekoladą lub laboratoriach rzemieślniczych

Ten kurs jest odpowiedni dla tych, którzy chcą otworzyć sklep z czekoladą i dla tych, którzy chcą zostać zawodowym mistrzem czekolady. Kurs obejmuje lekcje z zakresu projektowania wyświetlaczy okiennych, tworzenia dzieł artystycznych do zaprezentowania, a także nowych technik dekorowania czekolady. Kurs obejmuje szczegółowe lekcje prowadzone przez Magisterów Czekolady, członków Akademii Głównych Chocolatierów oraz wizyty u producentów czekolady. Kurs jest w języku włoskim, a nauczyciele są obsługiwani przez tłumacza w języku angielskim .

Minimalna liczba uczestników: 12.

Trwanie

Kurs ma całkowity czas 4 miesięcy:

  • 4 tygodnie zajęć teoretycznych i praktycznych w Instytucie
  • 12 tygodni praktycznego szkolenia (opcjonalnie) w wyspecjalizowanych laboratoriach wybranych przez ICIF .

Osoby, które mogą zapisać się na Kurs, to:

  • Włoscy i zagraniczni specjaliści od żywności i wina
  • Włoscy i zagraniczni miłośnicy i entuzjaści jedzenia

Tematy lekcji

Uprawa ziarna kakaowego

  • Kakao na świecie
  • Czekolada, nieskończona tajemnica: przemiana z nasion w czekoladę i czekoladę w czekoladę
  • Techniczny aspekt kakao
  • Aromatyczne profile kakao
  • Rzemieślnicze zastosowania czekolady

Przetwarzanie kakao

  • Kakao: analiza sensoryczna 28 odmian z całego świata
  • Pieczenie
  • Pękanie fasoli: przygotowanie ziarna kakaowego z całej fasoli do stalówki
  • Mielenie: pierwsze rozdrobnienie kakao
  • Przepisy czekolady i zastosowanie programu obliczeniowego
  • Rafinacja
  • Konchowanie
  • Profesjonalna technika temperowania

Składniki, produkcja i stosowanie czekolady

  • Artisan Chocolate: wgląd w różne techniki topienia i przetwarzania
  • Ręczne hartowanie czekolady: wgląd w techniki mechaniczne w cyklu ciągłym
  • Formowanie czekolady do pustych osłonek: przygotowanie pralin z różnymi nadzieniami
  • Przygotowanie nadzień: ganache, książęta, cremini lub galaretki
  • Powłoki czekoladowe: wgląd w wykorzystanie kolorów i metali
  • Przygotowanie małych przedmiotów w modelowanej czekoladzie
  • Przetwarzanie czekolady satynowej
  • Małe kawałki do zaprezentowania: realizacja na sztukę artystyczną do zaprezentowania
  • Nowe techniki dekoracji czekolady

Profesorowie Chocolaterie

  • Dogłębne lekcje z teoretycznymi i praktycznymi seminariami prowadzonych przez światowej sławy profesjonalnych cukierników - Magisterów Akademii Chocolatierów
  • Codziennie inny Master Chocolatier przygotuje własną czekoladową specjalność od prostych przygotowań do najbardziej sklasyfikowanych

Praktyki zawodowe (opcjonalnie)

Student może zdecydować, czy kontynuować program kursu, przechodząc okres stażu (staż jest opcjonalny) trwający łącznie 3 miesiące (12 tygodni) u cukierników lub producentów czekolady wybranych wcześniej przez Instytut i należących do Akademii Master Chocolatiers.

W firmach, które nie są w stanie zapewnić zakwaterowania, to według uznania studenta wybiera inną firmę, która może zaoferować zakwaterowanie, w przeciwnym razie szkoła może pomóc w znalezieniu alternatywnego lokum, który będzie na koszt studenta wraz z posiłkami.

Opłaty

Opłata za Kurs Chocolaterie wynosi 5.000,00 Euro. Możliwe jest zapisanie się na okres 1 tygodnia, opłata za każdy moduł tygodniowy wynosi 1.500,00 Euro. Opłata za Kurs obejmuje:

  • Zakwaterowanie w pensjonacie ICIF w małych apartamentach (składających się z dwóch sypialni z jednym, dwoma lub trzema łóżkami i łazienką) i usług śniadaniowych na 3 tygodnie (tydzień 1, 3 i 4)
  • Zakwaterowanie w hotelu w Vicoforte w tygodniu 2, z obsługą śniadanie i posiłki od poniedziałku do piątku, ponowne wejście do szkoły w sobotę
  • Posiłki w Instytucie od poniedziałku do soboty (szkoła jest zamknięta w niedziele i święta państwowe)
  • Zajęcia teoretyczno-praktyczne wskazane w programie
  • Materiały dydaktyczne (książeczki z przepisami, systemy audio-wideo itp.)
  • Produkty spożywcze i wina na lekcje i degustacje
  • Używanie sprzętu i narzędzi podczas lekcji w różnych laboratoriach
  • Pełny mundurek szefa kuchni: kurtka szefa kuchni z logo ICIF , spodnie szefa kuchni, fartuszek z logo ICIF i chustka z logo ICIF
  • Pomoc podczas zezwolenia na pobyt czasowy i włoskiego numeru identyfikacji podatkowej
  • Przejazd autobusem do i z Vicoforte na tydzień 2
  • Dyplom Instytutu po ukończeniu kursu

Wszystko, co nie zostało wyraźnie określone powyżej, nie jest uwzględnione.

DODATKOWE OPŁATY NIE ZAWIERAJĄCE OPŁATY KURSU:

  • 50 € na ubezpieczenie zdrowotne, które pokrywa podstawowe koszty leczenia i wydatki lub dochodzenie do szpitala wyłącznie za wypadki w czasie pracy przez cały okres trwania kursu (tylko wtedy, gdy student nie określi już ubezpieczenia sanitarnego w swoim kraj).
  • 50 € dla osób, które zamierzają skorzystać z transferu autobusowego grupowego, dopiero po przybyciu do Włoch, zorganizowanym przez Instytut ICIF w niedzielę przed rozpoczęciem kursu, z lotniska Mediolan Malpensa. Zapłatę 50 euro można dokonać w saldzie kursu przelewem bankowym lub gotówką lub kartą kredytową w biurze ICIF Direction w pierwszym dniu kursu.

Stypendia

Stypendia są dostępne dla uczestników narodowości włoskiej zamieszkujących we Włoszech. Aby dowiedzieć się, jak złożyć wniosek, skontaktuj się z nami lub zadzwoń do Instytutu ICIF w Costigliole d'Asti.

Program prowadzony przez:
Język angielski
Włoski

Zobacz 6 więcej kursów w Italian Culinary Institute for Foreigners - ICIF »

Ostatnia aktualizacja September 26, 2018
Ten kurs jest Campus based
Data początkowa
Wrześ. 2019
Wrześ. 16, 2019
Duration
4 miesięcy
W pełnym wymiarze godzin
Cena
5,000 EUR
Wg lokalizacji
Wg daty
Data początkowa
Wrześ. 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data początkowa
Wrześ. 16, 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data początkowa
Stycz. 2020
Termin nadsyłania zgłoszeń

Wrześ. 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

Wrześ. 16, 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

Stycz. 2020

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa

ICIF Chocolaterie Course