Dyplom zaawansowanego szkolenia piekarniczego - 13 tygodni
Ecole Lenôtre
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Rungis, Francja
Języki
Język angielski, Francuski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
13 weeks
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 15 000 / per course *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
* opłaty za 2 certyfikaty - 13 tygodni lekcji i od 2 do 6 tygodni praktyki zawodowej VAT Inc.
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Zaawansowane kursy szkoleniowe w piekarni w szkole sztuki kulinarnej Lenôtre są przeznaczone dla osób dorosłych, które chcą się szkolić lub zmienić karierę:
- Hobbyści i pasjonaci, którzy chcą zmienić karierę.
- Młodzi profesjonaliści.
- Profesjonaliści, którzy na jakiś czas odeszli z branży.
Biorąc pod uwagę intensywność tego programu, każdy kandydat musi być autentycznie zmotywowany karierą w cukiernictwie lub ogólnie w gastronomii.
Cel
Celem jest szybkie osiągnięcie wysokiego poziomu kwalifikacji w ciągu 15 tygodni, wliczając w to staż. École Lenôtre zapewni ci podstawowe metody i niezbędne techniki piekarnicze potrzebne do opanowania umiejętności.
Nasze mocne strony
- 13 tygodni intensywnych kursów (520 godzin, 40 godzin tygodniowo).
- Szkolenie skupiało się na powtarzaniu określonych technik, niezbędnych do opanowania sztuki piekarniczej.
- Wielkość zajęć ograniczona do 12 uczestników.
- Dwutygodniowy staż w zakładzie Lenôtre.
Szkolenie dwuczęściowe
- «L'Essentiel» Praca nad podstawowymi przepisami i technikami w piekarni 6 tygodni
- «La Maîtrise» Praca nad recepturami i opracowanymi technikami piekarniczymi 7 tygodni
Staż: 2 tygodnie stażu zawodowego w celu poznania środowiska zawodowego i zastosowania praktycznych umiejętności nabytych podczas szkolenia.
Szczegóły dotyczące rejestracji i opłat
Opłaty za szkolenie zaawansowane
Opłaty za 2 certyfikaty (13 tygodni szkolenia + 2 do 6 tygodni stażu): 12 500 € bez VAT. (15 000 € z VAT)
Opłaty za certyfikaty
Certyfikat " L'Essentiel " : 5 703 € bez VAT (6 588 € z VAT)
Certyfikat "La Maîtrise" 6 797 € bez VAT (7 812 € z VAT)
Rejestracja
Wniosek o rejestrację musi zawierać wszystkie następujące dokumenty:
- Wypełniony formularz rejestracyjny (wysłany na żądanie pocztą elektroniczną)
- Kopia oficjalnego rządowego dowodu tożsamości
- Życiorys
- List motywacyjny
Po otrzymaniu tych dokumentów zorganizujemy rozmowę kwalifikacyjną osobiście, wideo lub online, aby ocenić Twoją motywację i niezbędne warunki do rozpoczęcia szkolenia. Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę miejsc w każdej sesji (maksymalnie 12), zalecamy zarejestrowanie się co najmniej 3 miesiące przed datą rozpoczęcia kursu.
Następne daty rozpoczęcia
- 26 lutego 2024 r., prowadzone w języku francuskim i angielskim
- 2 września 2024 r., nauczany w języku francuskim i angielskim
Program
Program
L'Essentiel
REALIZACJA PODSTAWOWYCH PRZEPISÓW I TECHNIK boulangerie (6 tygodni)
Celem tego modułu jest umożliwienie studentom poznania podstaw pieczenia i opanowania realizacji podstaw.
Lekcje praktyczne:
- Technologia i badanie różnych rodzajów mąk
- Badanie podstawowych temperatur
- Badanie różnych materiałów używanych w boulangerie
- Produkcja pieczywa różnymi technikami fermentacji: poolish, drożdże organiczne, pasty drożdżowe, drożdże płynne (produkcja drożdży macierzystych i odświeżonych)
- Realizacja różnych trybów ugniatania: ugniatanie wolne, ugniatanie szybkie (ulepszone, intensywne)
- Odkrycie autolizy i fermentacji masowej.
- Szkolenia z różnych rodzajów form i dressingów w zależności od pieczywa: bagietki, krótkie paluszki, batardy, okrągłe bochenki, korony, małe pojedyncze pieczywo
- Odkrycie różnych metod fermentacji (fermentacja powolna, fermentacja kontrolowana, fermentacja bezpośrednia)
- Odkrycie skaryfikacji
- Wprowadzenie do różnych metod gotowania w zależności od wielkości chleba
- Chleby: Francuski chleb wiejski, tradycyjna francuska bagietka, klasyczna bagietka, chleb na zakwasie, chleb żytni, chleb miękki/kolorowy chleb miękki (pain de mie), chleb specjalny (chleb żytni, chleb pełnoziarnisty), chleb koronowy…
Maîtrise
REALIZACJA OPRACOWANYCH PRZEPISÓW I TECHNIK boulangerie (7 tygodni)
Celem tego modułu jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy na temat boulangerie i opanowania technik niezbędnych do realizacji podstaw i klasyki Lenôtre House.
Lekcje praktyczne:
- Pogłębienie i praktyczna praca kursów modułu „Essential”.
- Realizacja komplementarnych opracowanych receptur:
- Wykonywanie różnego rodzaju formowania i preparatów w zależności od wytwarzanych pieczywa (bagietki, batardy, ciasto miche, chleby koronowe, bułki pojedyncze, fougasy, bochenki chleba)
- Opanowanie nowych chlebów, takich jak chleb meslinowy, chleb otrębowy, chleb zbożowy, chleb z oliwek, chleb z suszonymi owocami, fougasse, chleb zebry, chleb dekorowany…
- Viennoiseries wykonane: galette des rois, croissant, chleb czekoladowy, rodzynkowy, brioche
Staż w zakładzie
OTWARCIE NA ŚWIAT ZAWODÓW I WYKORZYSTANIE NABYTYCH UMIEJĘTNOŚCI (Czas trwania: od 2 do 6 tygodni)
Celem tego modułu jest umożliwienie studentom odkrywania świata zawodowego. To doświadczenie jest obowiązkowe.
Staż ma na celu:
- Wzmacnianie pierwszego wcześniejszego doświadczenia
- Przyjęcie zastosowania dostarczonego nauczania
Zanurzając się w świat gastronomii (w ramach warsztatów produkcyjnych Lenôtre lub w prestiżowych placówkach o międzynarodowej renomie), będziesz mógł wykonywać prawdziwe misje w funkcjach, które będą Twoje w przyszłości. . Znacząco zaangażujesz się w codzienne życie firmy, współpracując z profesjonalistami, których przekazywanie i dzielenie się wiedzą i umiejętnościami jest podstawowymi zasadami.
Na życzenie możliwość przedłużenia stażu do 6 tygodni (maksymalnie). Pod koniec 2-tygodniowego stażu należy złożyć pisemny raport do Lenôtre School w Tajlandii, który będzie częścią oceny stażu w firmie.
Certyfikat „boulangerie” zostanie wydany dopiero po walidacji każdego z certyfikatów i stażu.
Galeria
Idealni studenci
Wymagania wstępne
Uprawnienia do tego kursu:
- Mieć ukończone 18 lat
- Mieć minimalny poziom znajomości języka angielskiego lub francuskiego (poziom B1)
- Znajomość podstaw higieny i bezpieczeństwa w środowisku żywnościowym
- Posiadać podstawową wiedzę na temat podstawowego rozumowania (obliczenia i logika)
Opłata za program
O szkole
pytania
Podobne kursy
Certificate III in Baking
- Darwin, Australia
Associate of Applied Science w dziedzinie piekarnictwa i cukiernictwa
- Lynnwood, Stany Zjednoczone
Dyplom z francuskiego i włoskiego cukiernictwa
- Parma, Włochy
- Colorno, Włochy